Ban tours je službena putnička agencija:
          

  Armenija


  ARMENIJA
  KOLIJEVKA RANOG KRŠĆANSTVA


  23.-29.04.2019.

  Ovih uskršnjih blagdana, zaboravite na uobičajene turističke rute, odvažno krenite prema Južnom Kavkazu, upoznajte Armeniju, smještenu u zapadnoj Aziji, između Crnog mora i Kaspijskog jezera, stješnjenu između velikih sila, Rusije, Turske, Irana. Osjetite bilo ovog brojčano malog, no starog i ponosnog naroda koji je zahvaljujući fascinantoj upornosti očuvao jezik, pismo, vjeru i tradiciju, usprkos stravičnoj povijesti i mnogobrojnim  osvjačima koji su kroz stoljeća nasrtali, okrutno ubijali, vršili stravične progone, što je kulminiralo genocidom koji su doživjeli krajem 19., i početkom 20.st, od otomanske imperije…  Upoznajte i istražite prvu kršćansku zemlju svijeta koja je krajem 3.st, priznala kršćanstvo kao službenu religiju. Na čudesnoj turi, divit ćemo se tisućljetnim ranokršćanskim samostanima pod zaštitom UNESCO-a, riznici vjere, kulture, znanosti, povijesti, poljima po kojim su razasuti kačkari u kombinaciji s  čudesnom prirodom, zadivljujućim krajolicima, riječnim dolinama, smaragdnim armenskim morem, i odmarati svoj pogled na svetoj biblijskoj planini Ararat, gdje je Noa, nakon potopa, zaustavio svoju lađu („Tada korablja — sedmoga mjeseca, sedamnaestoga dana u mjesecu — počinu na gorju Ararata“ (Postanak 8,4),  Vijugavim cestama kud su prolazili srednjovjekovne karavane svile, žičarom,  dolazit ćemo do fascinantnih mjesta, upoznati ćemo se s gostoljubivim domaćinima, kušati  lokalne delicije: kruh lavash, posjetiti lokalne manufakture tepiha, upoznati se s proizvođačima čuvenih  vina i konjaka te uživati u glavnom gradu Yerevanu, jednom od najstarijih gradova svijeta, koji  fascinira monumentalnošću zgrada u jedinstvenom roza kamenu i zato ne propustite ovo jedinstvno putovanje  i priliku za obogatit svoja znanja  novim otkrićima.


  1. dan /23.04./utorak/ ZAGREB-BEČ-YEREVAN
  Sastanak putnika u Zračnoj luci “Franjo Tuđman” u 16:45. Prijava za let OS 678. Polet zrakoplova za Beč u 18:45. Nakon dolaska u Beč 19:40, slijedi prijava za let OS 641. Polet zrakoplova za Yerevan u 22:20. Nakon dolaska u Yerevan u 03:30+1 slijedi transfer do hotela u centru grada. Smještaj u hotel 4*. Noćenje.

  2. dan/24.04./srijeda/YEREVAN- ECHMIADZIN - ZVARTNOSTI ( 30 KM)
  Kasni doručak. Slobodno vrijeme. U 12:00 slijedi vožnja do obližnjeg Echiadzina (Ečmijadzina), duhovnog središta armenskoga naroda i Armenske apostolske crkve, vrhovnoga patrijarha i katolikosa svih Armenaca, nekoć prijestolnica, a danas vjerski centar - „armenski Vatikan“. Upravo na prostoru Echiadzina, sv.Grgur Prosvjetitelj (239.-325/6.) obratio i pokrstio kralja Trdata III., koji je 295. godine proglasio kršćanstvo državnom vjerom Armenije. U Echiadzinu su živjele i djelovale generacije svećenika koji su ostavili fascinantno kulturno naslijeđe. Obići ćemo katedralu Majke Božje (iz 303 g.). Crkve triju djevica: Crkva sv. Ripsime, divan spomenik armenske duhovne i arhitekturne baštine. U njoj se čuvaju posmrtni ostaci kršćanske svetice iz vremena pokrštenja Armenaca 301. godine. U blizini je i bazilika sv. Gajane (iz 630 g.). Odlazimo do Zvartnotsa (7.-10. st.) i njegovog Hrama - snaga bdijenja, jedinstven po svom obliku koji je snažno utjecao na mnoge kršćanske građevine izgrađene poslije u Armeniji, Turskoj, Iranu. Kasni ručak u lokalnom restoranu. Potom ćemo se vratiti u Yerevan modernu armensku prijestolnicu i jedan od najstarijih gradova svijeta, osnovan 782. godine pr.n.e. Prošetat ćemo središtem grada (Trg Republike, Avenija Mashtoc, Kuća opere i baleta) sve do znamenitih kaskada. Povratak u hotel.  Noćenje.

  3. dan/25.04./četvrtak/  YEREVAN - KHOR VIRAP- NORAVANK - GORIS (270 km)
  Doručak. Odjava iz hotela, vožnja prema jugu i povijesnom samostanu Khor Virap (Duboka Jama), važnom hodočasničkom mjestu blizu turske granice gdje je armenski kralj Tiridates III., držao sv. Grgura Prosvjetitalja utamničenog i zatvorenog 13 godina. S vremenom je Grgur postao kraljev vjerski mentor, a 301 g. Armenija je postala prva zemlja na svijetu koja je kršćanstvo prihvatila kako službenu religiju. Znatiželjni i odvažni turisti mogu se spustiti u jamu sv. Grgura, promjera 4,4 m i dubina 6 m, koristeći  uske ljestvice. Samostan pruža prekrasan pogled na veličanstvenu biblijsku planinu Ararat, vrhove pokrivene snijegom, za Armence, svetu planinu, simbol besmrtnosti Armenije, a Biblija nam kaže da je to mjesto gdje se nakon potopa Noina Arka usidrila… „Tada korablja — sedmoga mjeseca, sedamnaestoga dana u mjesecu — počinu na gorju Ararata“ (Postanak 8,4). Nastavljamo putovanje kroz slikovite krajolike pokrajine Vayots Dzor uz usputno zaustavljanje u samostanu Noravank/Amagu Noravank/, ili novi samostan (13.-14.st.), dragulj srednjovjekovne armenske arhitekture postavljen u čudesnom kanjonu, na rubu uske litice iznad rijeke Amaghu, u blizini grada Yeghegnadzora, izgrađen u savršenom skladu s okolnom prirodom. Rezbarije i slike su spektakularne. U 14. stoljeću izradio ih je monah Momik, poznat po svojim ljudskim prikazima religijskih figura. Obratite posebnu pozornost na natpise i monograme alfabeta u samostanu. U nestabilnim vremenima invazija i uništenja, napisana armenska povijest uklesana je u zidove crkve, a riječi su napisane kao monogrami kako bi se očuvao identitet. Zaustavljenje u selu Areni, uponavanje s armenskim vinima. Ručak u restoranu. Nastavak puta prema Gorisu. Kratko zaustavljanje u Karahunju / Zoratima - Qareru, jednom od najvećih i najstarijih astronomskih opservatorija na svijetu koja datiraju od 5. tisućljeća prije Krista. Smještaj u hotel u Gorisu. Večera. Noćenje.

  4. dan/26.04./petak/) GORIS - TATEV - SELIM - NORADUZ - JEZERO SEVAN - DILIJAN (350 km)

  Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema Tatevskom samostanu, jednom od najljepših u Armeniji. Do samostana izgrađenog u 9. stoljeću, doći ćemo, prema Guinnessu, najdužom žičarom na svijetu (dugačkom čak 5,7 km). U 14. i 15. st. u Tatevu se nalazilo jedno od najvažnijih srednjovjekovnih sveučilišta, koje je značajno doprinjelo razvoju znanosti, vjere i filozofije. Samostan je poznat i po izdavaštvu knjiga i razvoju minijaturnog slikarastva. Razgled nudi uživanje u arhitekturi, zanimljivu priču te pogled na planine i slikovit krajolik. Nastavljamo “putem svile” do  Selim karavanseraja izgrađenog 1332. Ručak u lokalnom restoranu. Put nas  dalje vodi u posjet Noraduzu, najvećoj zbirci svjetski poznati armenskih khachkarija, kamenih križeva. Nastavljamo istočno do jezera Sevan kojeg nazivaju i smaragdom Armenije. Nalazi se na 2000 metara nadmorske visine. Smatra se jednim od najviših slatkovodnih jezera u svijetu kojeg nazivaju i armenskim morem. Ljepotu prirode upotpunjuju ostaci monaškog kompleksa iz 9.st., smještenog na poluotoku na sjeverozapadnoj obali jezera Sevan. Crkvene su zgrade izgrađene od crnog tufa, koji vjerojatno daje samostanu naziv Sevanavank - "crni samostan". Odolijevao je napadima Arapa, Perzijanaca, da bi zadnji monah napustio prostor 1930.  Dolazak u hotel u Dilijan. Večera i noćenje.

  5.  dan/27.04./subota/ DILIJAN - ALAVERDI - YEREVAN(300 km)
  Doručak. Šetnja ulicama starog Dilijana sa tradicionalnim trgovinama rukotvorina i tipičnih armenskih proizvoda. Proći ćemo proći kroz muzejsku ulicu s kućama iz 19. stoljeća. Vožnja prema pokrajini Lori, posjet nekim od arhitektonskih remek-djela srednjovjekovne Armenije. Zaustavit ćemo se u mjestu Molocans, i nastaviti do samostana Hagapat, izgrađen u 10. stoljeću. Nekad, jedan od najvećih centara znanosti, s bogatom zbirkom rukopisa, velikom knjižnicom u kojem su monasi mogli studirati medicinu, astronomiju, glazbu, književnost. Samostan Sanahin, izgrađeni između 10. i 13.st, na šumovitim brežuljcima u neposrednoj blizin grada Alaverdija koji se smjestion na rijeci Debed. Ovaj samostan bio je obrazovni centar Armenije, akademija, knjižnica, scriptorium. Ova dva samostana u tanskom kraju nastaju u razdoblju prosperiteta tijekom kiurikanske dinastije, bila su važna središta učenja. Dva monaška kompleksa predstavljaju najviši procvat armenske vjerske arhitekture čiji je jedinstveni stil nastao uslijed miješanja elemenata bizantske crkvene arhitekture i tradicionalne narodne arhitekture kavkaske regije, pod zaštitom su UNESCO-a. Ručak. Povratak u Yerevan. Krajem dana odvest ćemo se do memorijalnog kompleksa Tsisernakaberd podignutog u spomen na veliki genocid iz 1915., koji su  tadašnje turske vlasti  izvršili nad armenskim narodom. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

  6. dan/28.04./nedjelja/YEREVAN-GARNI-GEGHARD (80km) 
  Doručak.  Odlazak do vidikovca i spomenika 'Mayr Hayastan' (Majka Armenija) s panoramskim pogledom na Yerevan i planinu Ararat. Posjet Matenadaranu - institutu drevnih rukopisa. Polazak za regiju Kotaik. Zaustavljanje kod Slavoluka Yeghishe Charentsa, mjesta s kojeg se najveći armenski pjesnik 20 st. divio pogledu na dvovrh Ararata. Bit će to prilika da se iz ptičje perspektive uživa u pogledu na  svetu planinu i čudesni grad Yerevan. Ručak u selu poznatom po pripremi čuvenog “lavasha” kruha. Gledanje i pomaganje armenskim ženama u postavljenju “lavasha u toniku” (štednjak), isti se potom kušaju  u izvrsnoj kombinaciji  sa domaćim sirom. Odlazak u Geghard, posjet predivnom samostanu poznatom i kao Irivank (Spiljski samostan). Njegovo ime označava biblijsko koplje kojim je rimski vojnik probio Kristovo tijelo. U stijenama koje okružuju samostan izgrađeno je stotine hačkara (kamenih spomenika u obliku uspravne ploče) i spilja. Samostan Geghard (12., i 13.st) i gornji dio doline Azat uvršteni su u UNESCO-vu listu svjetske baštine. Uživajte u nevjerojatnom zvuku duhovnog  koncerta u samostanu. Nastavljate putovanje do sela Garni. Ručak u taverni nad klancem rijeke Azat. Potom posjet predkršćanskom hramu Garni iz 1.st. Nakon brojnih rimskih napada hram je obnovljen i posvećen Mitri, poganskom bogu Sunca. U poslijepodnevnim satima povratak u Yerevan. Odlazimo u poznatoj tvornici armenskog konjaka. Upoznat ćemo se sa starom tradicijom proizvodnje konjaka, ali i vidjeti izradu dekorativnih tepiha od svile. Proslava Svete Mise u katoličkoj crkvi u Yerevanu. Povratak u hotel.  Rana večera. Odmor u hotelskim sobama.

  7. dan/29.04./ponedjaljak/YEREVAN-BEČ-ZAGREB
  Odjava iz hotela  do 02:00.  Transfer za zračnu luku u 02:15 (ujutro). Prijava za let OS 642. Polet zrakoplova za Beč u 04:25. Nakon dolaska u Beč u 06:50, slijedi prijava za let OS 681 za Zagreb. Polet zrakoplova u 06:50, dolazak u Zagreb u 07:40. Kraj naših usluga. 

  Cijena aranžmana po osobi: 8.890,00 kn

  Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.390,00kn

  Cijena je važeća pod uvjetom najmanje 35 prodanih i naplaćenih aranžmana, u protivnom Ban Tours zadržava pravo promjene cijene ili otkazivanja aranžmana

  Cijena uključuje:
  - povratna zrakoplovna karta u ekonomskoj klasi na letu Zagreb – Beč –Yerevan sa uključenim pristojbama u zračnim lukama
  - prijevoz turističkim autobusom prema programu 
  - smještaj u hotelu  4* ( Double Three by Hilton, ili Paris, Best Wester  ili Ani) Plaza ) u  Yerevanu  na osnovi 4 puna pansiona  doručak&ručak&večera)
  - smještaj u hotelu  4*  (Goris) u  Gorisu na osnovi 1 punog pansiona (doručak, ručak, večera)
  - smještaj u hotelu  4* ( Best Western Paradise Dilijan)  u  Dilijanu na osnovi 1 punog pansiona (doručak, ručak,večera)
  - duhovno vodstvo, svete mise, duhovne aktivnosti
  - paket ulaznica 
  - pratitelj putovanja iz Zagreba 
  - jamčevina i troškovi organizacija putovanja

  Cijena ne uključuje

  - obroke i usluge koje nisu navedene uprogramu
  - zdravstveno osiguranje i osiguranje od otkaza putovanja

  Mogućnosti plaćanje aranžmana:
  Uplatom u gotovini
  Uplatom na poslovni račun Ban toursa:
  IBAN: HR5024070001100044337
  OTP banka d.d.
  Domovinskog rata 3, Zadar
  IBAN: HR8724020061100599068
  Erste&Steiermärkische Bank d.d., I. Lucića 2, Zagreb
  *u opisu plaćanja navesti "ARMENIJA", svakako prije nazvati poslovnicu Bantoursa ( 01 4881 800), ili poslati mail poslovnica@bantours.hr ;  i dostaviti osobne podatke, prijavit se za putovanje i zatražiti telefonski ili putem maila, Ugovor o putovanju i predračun za uplatu akontacijske rate. 

  OBROČNO PLAĆANJA DO 12 MJESEČNIH OBROKA: Maestro kartica Zagrebačke banke i Privredne banke. Visa i Master Card Splitske banke. Diners kreditna kartica. Visa Inspire kartica Privredne banke. American Express.
  OBROČNO PLAĆANJA DO 6 MJESEČNIH OBROKA: Erste Maestro Plus kartica.
  JEDNOKRATNO: Visa, Mastercard i Maestro ostalih banaka

  UVJETI PLAĆANJA I REZERVACIJE:
  Za ovo putovanje vrijede posebni uvjeti rezervacije, plaćanja i otkaza putovanja
  - uplata prilikom rezervacije: 20% cijene aranžmana (isto uplatiti 
    najkasnije do 20.12.2018.)
  - do 15.02.2019.: dodatnih 40% cijene aranžmana 
  - do 20.03.2019.: 40% cijene aranžmana 
  Ukoliko želite PREPORUČUJEMO sklapanje police osiguranja od otkaza putovanja

  KORISNE INFORMACIJE:
  Vremenska zona +3
  (Zagreb 12:00 Yerevan 15:00)
  Nacionalna valuta AMD, armenski dram
  (1.00 EUR = 549,38 AMD
  Dugoročna vremenska prognoza za travanj i svibanj 2019. u Yerevanu: kišovito vrijeme s prosječnim temperaturama oko 21°C

  Prijave i rezervacije: Tel: 01/ 48 81 800 • Fax: 01/ 48 14 677 • e-mail: masa.bulum@bantours.hr

  POLICA  ZA  OSIGURANJE  JAMČEVINE  TURISTIČKIH PAKET ARANŽMANA broj P15- 1020000377 - Generali osiguranje d.d. • POLICA OSIGURANJA OD ODGOVORNOSTI broj P13-1020194009 - Generali osiguranje d.d

  Odgovorni organizator: BAN TOURS d.o.o. • Kaptol 11, 10000 ZAGREB • ID code: HR-AB-01-1-61509 • www.bantours.hr
   Poslovnica Zrinjevac: Trg Nikole Šubića Zrinskog 1, 10000 Zagreb

  Copyright © 2012 Ban tours
  BAN TOURS, Kaptol 11, Zagreb, Telefon: 01 48 14 808, Fax: 01 48 14 677, e-mail: bantours@bantours.hr
  Radno vrijeme: ponedjeljak - petak od 8 do 16 sati

  Poslovnica ZRINJEVAC, Trg Nikole Šubića Zrinskog 1, Telefon 01 48 81 800, Fax: 01 60 57 480, e-mail: poslovnica@bantours.hr
  Radno vrijeme: ponedjeljak - petak od 8 do 18 sati, subotom od 9 do 13 sati

  YACHTING BAN TOURS
  Nautička baza ROGOZNICA, Marina Frapa, Uvala Soline 1, 22203 Rogoznica - Telefon: 022 559 741, Fax 022 557 890
  e-mail: yachting@bantours.hr