Švicarska

Znamenitosti

Basel
Basel opravdano nosi epitet kulturnog središta Švicarske s čak 26 kazališta i više od tisuću klasičnih koncerata svake godine, a ondje je i oko 40 vrhunskih muzeja od kojih vrijedi vidjeti Povijesni muzej grada Basela s rijetkim artefaktima iz riznice katedrale, kao i zgradu sveučilišta koje datira iz 1460 godine. Grad je spoj tradicionalne i suvremene arhitekture u kombinaciji s brojnim zelenim površinama. Osim toga vrijedi vidjeti i povijesno središte s katedralom Munster, koja je sagrađena u 12. i 13. stoljeću, u kojoj je i memorijal Desideriusa Erasmusa. I sam stadion St. Jakob Park arhitektonsko je čudo. Relaksacija, šetnja, pa i kupanje moguće je na baselskoj rivijeri na Rajni. Tim više jer Basel ima najtopliju klimu u Švicarskoj. Barova, restorana i hotela ne manjka.

Bern
Kamene ulice daju svojevrstan šarm glavnom gradu Švicarske u kojem je glavna znamenitost Centar Paula Kleea sa 4000 djela toga umjetnika rođenog u Bernu. Vrijedi vidjeti i Povijesni muzej grada Berna smješten u dvorcu s tornjićima iz 19. stoljeća s djelima izloženim na čak sedam katova. Najvažniji izlošci su maketa Berna iz 19. stoljeća, flamanske tapiserije te islamski nakit, keramika i oružje. Švicarski alpski muzej vodi pak kroz povijest planinarstva. Gradsko središte uljepšava nekoliko crkava i tornjeva, a posebna atrakcija je Zytglogge - toranj sa satom iz 18. stoljeća. Kasnogotička crkva Munster ima najviši zvonik u Švicarskoj koji je građen nekoliko stoljeća. Moguće je jednostavno uživati i u pogledu na Alpe, koje ulaze u vidokrug prelaskom glavnog mosta Kornhaus.

Ženeva
Najveća znamenitost grada je samo Ženevsko jezero koje je moguće razgledati brodskim turama. Vodenu ženevsku priču upotpunjuje i fontana Jet d'Eau koja izbacuje mlazove 140 metara uvis. Među atrakcijama je katedrala St-Pierre i Muzej suvremene umjetnosti te Muzej povijesti i umjetnosti u kojem je velika zbirka artefakata od egipatskih mumija do djela nizozemskih majstora, a atrakcija je i Muzej izrade satova, glasovitog ženevskog proizvoda. U prijestolnici međunarodnih organizacija, sjedište je Crvenog križa, a u Muzeju Crvenog križa popis je žrtava svjetskih ratova u posljednjih nekoliko desetljeća. Palais des Nations (Palača naroda) sada je europsko sjedište UN-a. Osim satova, među glasovitim ženevskim proizvodima su čokolada, cigare i nakit, koji mogu biti vrijedan suvenir.

Zürich
Poslovna prijestolnica Švicarske - grad banaka, bankara i novca, nudi više od četvrte burze po veličini u svijetu. Razgledajte poznatu gotičku katedralu Grossmünster, koju je sagradio Charlemagne, a vitraje osmislio Augusto Giacometti, ili prošećite botaničkim vrtom uz jezero ili starom jezgrom uz rijeku Limmat, a večer provedite u nekom od bezbrojnih caféa u Niederdorfstrasse, najživljoj ulici u Zürichu. Vrijedi pogledati i Fraumünster - crkvu sagrađenu prije devetog stoljeća čije je prozore oslikao Marc Chagall, čija su djela i glavni dio postava Muzeja lijepih umjetnosti. U širokoj ponudi muzeja i galerija vrijedi posjetiti Cabaret Voltaire u kojem je 1916. utemeljen dadaizam. Ljubitelji književnosti mogu pak pogledati zakladu James Joycea s artefaktima vezanim uz njegov život u Zürichu.